Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Középfülgyulladás

Középfülgyulladás

2020. október 25.

Az akut középfülgyulladás a dobüreget bélelő nyálkahártya gyulladásos betegsége, általában valamilyen légúti fertőzés – jellemzően felsőlégúti hurut – következményeként alakul ki.

A probléma jellemzően vírusos vagy bakteriális eredetű. Általában azért jelentkezik, mert a középfület az orrüreggel összekötő járat, az úgynevezett fülkürt megfelelő működését gátolja a gyulladt orrnyálkahártya, vagy a megnövekedett orrmandula. A felsőlégúti betegségeknél jelentkező gyulladást emiatt fontos csökkenteni.

Célkeresztben a gyerekek

A betegség kisgyerekeknél gyakrabban fordul elő, mint felnőtteknél, sokszor a megfázások során, az elégtelen orrfújás miatt alakul ki. Gyakoribb csecsemőknél is, ugyanis náluk a fülkürt rövidebb, így a kórokozók is rövidebb úton érnek el a dobüreghez. Másrészt megesik, hogy nem tisztítják megfelelően az orrot sem, ami szintén emeli a rizikót. Felnőtteknél az orrlégzést és a középfül szellőzését nehezítő, illetve akadályozó orrsövény-rendellenességek, a szénanátha és az orrpolip növelik a középfülgyulladás kialakulásának veszélyét.

Ha fáj a fül

A középfül-gyulladásra általában a nyilalló fülfájás hívja föl a figyelmet, de mellette jelentkezhet láz, rosszabbodik a hallás is, az orvosok is ezekből kiindulva állítják föl a diagnózist is. A betegség ideális esetben a középfül orr- és orrgarati szellőzésének helyreállításával, megfelelő orrcseppek, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, szükséges esetben antibiotikumok alkalmazásával kezelhető. A gyógyulást a helyi melegítés is gyorsítja, emiatt lehet érdemes időnként infralámpa elé ülni.

Lüktet és feszít

A középfülben érezhető fájdalom általában lüktető, az okozza, hogy a gyulladás miatt a középfülben váladék halmozódik fel, ami belülről feszíti a dobhártyát. Ilyenkor a nyomás hatására kilyukadhat a dobhártya is, amit fülfolyás követhet. Ezt megelőzendő szokták a dobhártyát szakszerűen bemetszeni a fül-orr-gégészek. Ennek szükségességéről mindig az állapottól függően döntenek a szakorvosok, és csak akkor alkalmazzák, ha a dobüregi nyomás csökkentésére, illetve a kóros dobüregi folyadék ily módon történő lebocsátására mindenképp szükség van. Erre a napi gyakorlatban csak ritkán van példa. Ha mégis, a váladék kiürülése után a metszett seb szépen, nyom nélkül gyógyulhat.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

Megosztás