Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Szalmonellózis

Szalmonellózis

2021. július 08.

Szalmonellózis rendszerint akkor alakul ki, ha olyan élelmiszert vagy italt fogyasztunk, amely a betegség kórokozójával szennyeződött.

Ilyenkor kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek, főképp gyomor- és bélhurut. Ennek tipikus jele a hányinger és a hányás, a hasi görcsökkel járó hasmenés. Kialakulhat hidegrázás is, a láz pedig akár 40 fokra is fölszökhet. A széklet vért is tartalmazhat. Ez csak ritkán fordul elő, de ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe, akkor a bélrendszeri panaszokhoz társulhat ízületi gyulladás is. Ha nincsenek szövődmények, akkor a tünetek 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de az érintettek egy része továbbra is hordozhatja a kórokozót.

 

Nyári probléma

A szalmonellózis nyáron a leggyakoribb, méghozzá azért, mert a nagy hőségben a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodik a baktérium. A megelőzés érdekében nem csak az ételek helyes tárolására kell figyelni, hanem arra is, hogy a konyhai edények, evőeszközök, munkafelületek tiszták legyenek. Mivel a kórokozó a széklettel ürül, a fertőzés elkerülését a higiénia és a kézmosás is segíti. Ritkábban, de okozhat szalmonellózist a nem megfelelően tisztított víz is.

A betegség biztos diagnózisát széklettenyésztéssel állítják fel, azzal tudják elkülöníteni a kórképet a hasonló tünetekkel járó problémáktól. Ilyenek például a vírusos hasmenések, ételmérgezések, krónikus gyulladásos bélbetegségek.

 

Kezelni a tüneteket

Ha nincsenek szövődmények, akkor a szalmonellózis kezeléséhez általában nincs szükség külön antibiotikumra, elég a tüneti kezelés. Ez a gyakorlatban megfelelő folyadékpótlást, láz- és hányáscsillapítást, görcsoldást, hasmenés elleni szerek alkalmazását jelenti. Antibiotikumot általában csak akkor kapnak a betegek, ha a baktérium nagy eséllyel bejutott a véráramba. Szintén javasolt lehet az ilyen gyógyszer, ha a beteg általános állapota gyenge, vagy ha a panaszok egy hét után is fennállnak. Kórházi kezelésre csak súlyos esetekben van szükség.

 

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

 

Megosztás