Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az atópiás bőrbetegség sajnos elég sok baba életét nehezíti meg. A szülők bármit megtennének, hogy gyermekük tünetei elmúljanak végre. Eláruljuk, mi áll a betegség hátterében, és a probléma hogyan kezelhető.

Nincs annál szívfacsaróbb dolog, mint amikor azt látjuk, hogy a kisbabánk bőre kipirul, felhólyagosodik… 
Ő nyughatatlanná válik, mi pedig nem tudunk rajta segíteni. Csecsemőkorban sajnos az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma az atópiás dermatitisz, vagyis a babaekcéma. Ez leginkább a fehér bőrű, kék szemű, szőke hajú babákat érinti. Természetesen mi, szülők próbálunk mindent megtenni, hogy enyhítsük szenvedésüket, de a probléma megszüntetése nem megy egyik napról a másikra. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és jó tanácsokat, hogy segítsük a kicsik minél hamarabbi felépülését.

A legfőbb tünetek

Állandó, csillapíthatatlan viszketés, száraz bőr, vöröses kiütés, hámló hólyagok. A száraz bőrfelület nagyon viszket, amit a kicsi vakarni kezd, ettől aztán az még jobban viszket. Ez az ördögi kör megzavarja az éjszakai alvását is, így nappal fáradt, nyűgös lesz.

Kiváltó okok

Vegyük sorra, milyen magyarázatai lehetnek a tüneteknek.
A bőrprobléma nem feltétlenül örökletes, de kialakulásának esélyét növelheti, ha a szülők vagy a nagyszülők ekcémásak
Megjelenését befolyásolhatják az anyatejen keresztül átjutott allergének is.
Kialakulásában nagy szerepet játszanak az allergizáló hozzávalók, például a tehéntej vagy a tojásfehérje. Óvatosnak kell lenni, nem véletlen, a szakemberek nem is ajánlják fogyasztásukat a baba egyéves koráig. 
Felbukkanásában közrejátszhat a nem megfelelő bőrápolás, az illatokkal, vegyi anyagokkal történő érintkezés is.
Kiváltó okai lehetnek még a különféle irritáló anyagok, például a dohányfüst.

Az érzékeny bőr tisztítása

Az atópiás betegeknél évek óta vitatott kérdés a fürdés javasolt gyakorisága és időtartama. Az utóbbi időben egyre inkább az a szakértői álláspont, hogy a gyakoriságának nincs jelentős hatása a bőr állapotára. Sőt, a fürdés segít a viszketés és a bőr érdességének csökkentésében, eltávolítja a baktériumok maradványait és az esetlegesen irritáló anyagokat. Sajnos a víz keménysége a tünetek romlását eredményezheti. A langymeleg, 27-30°C-os vízben való 5 perces fürdés, melynek utolsó 2 percében fürdőolaj hozzáadása is történik, segít megelőzni a bőr felső rétegének a kiszáradását. A szakemberek azt javasolják, hogy a tisztálkodáshoz a szappan és a szokásos tusfürdők helyett is válasszuk a bőrnyugtató fürdőolajat. A testápoló tejeket, krémeket pedig fürdés után, gyengéd szárítkozást követően használjuk, amíg a bőr még kissé nedves.

Fontos a kezelés

A betegség krónikus voltából adódóan akut fellángolások és rövidebb-hosszabb tünetmentes időszakok váltják egymást. A bőr védelmére szolgáló réteg, szaknyelven a bőrbarrier hiányából adódó fokozott vízvesztés miatt a tünetmentes időszakokban a rendszeres hidratálás képezi a terápia alapját. Fellángolások esetén gyulladáscsökkentők alkalmazására lehet szükség. Az érintett felületet akkor is kenni kell, amikor a kicsinek nincsenek tünetei, így előzhetjük meg a fellángolásokat, a zavaró bőrtüneteket és ezáltal hosszabbíthatjuk meg a tünetmentes időszakot. Szakemberek szerint a nyugtató, hidratáló védőkrémek rendszeres használata nagyon fontos.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration