Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Nem is gondolnánk, mennyi ember életét keseríti meg a reflux a mindennapokban, melynek ráadásul súlyos szövődményei is lehetnek.

Gyomor- es torokszorito betegseg a reflux 16 9

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. A betegség eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen, azaz felfelé visszajut a nyelőcsőbe. Itt kellemetlen tüneteket, szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okozhat. A reflux legnyilvánvalóbb tünete a gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, és a fulladásérzés. Másik gyakori tünete a savas felböfögés, amely köhögésre ingerel, nyelési problémákat okoz, és égeti a nyelőcsövet. Jelentkezhet emellett szájüregi égés, rossz szájíz, kellemetlen szájszag is. A nyelőcsőgyulladás a reflux leggyakoribb szövődménye. A nyelőcső sérülése, fekélye vérzéshez, és akár a nyelőcső falának perforációjához is vezethet.  

Reflux esetén étrendet és életmódot kell változtatni! A nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket csak tovább rontanak az állapotunkon, ezeket célszerű mellőzni. Helyettük könnyebben emészthető ételeket kell enni, több részletre elosztva, egyszerre csak keveset. Kerülni kell a kávét, a teát, a csokoládét, az alkoholos italokat, hiszen ezek az alsó nyelőcső-záróizom működését károsan befolyásolják. A szénsavas üdítőkről is lemondhatunk savasságuk és puffasztó hatásuk miatt. A savas, csípős ételek sem ajánlottak. Egyes ártalmatlannak tűnő ételek is irritálhatják a gyulladásos nyálkahártyát, például a méz, hiszen ez közvetlenül is károsíthatja a sérült nyelőcsövet. Lefekvés előtt három-négy órán belül már ne együnk, és emeljük ki a vízszintes helyzetből testünket, aludjunk megemelt fejjel és mellkassal.

A probléma sikeres megszüntetésének érdekében mindenképpen orvosi kezelésre, gyógyszer szedésére van szükség.

facebook-share Megosztás