Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Ha mikroszkóppal vizsgálnánk meg minden körülöttünk lévő tárgyat, elborzadva látnánk, mennyi kórokozó vesz minket körül.

A pandémia idején sok szó esett a felületeken megtapadó vírusok és baktériumok veszélyeiről. El kellett fogadnunk: ezeket a legszigorúbb higiéniás előírásokat betartva sem tudjuk eltüntetni a környezetünkből. Ám hogy a szervezetünkön kívül meddig marad élet- vagy inkább fertőzőképes egy-egy mikroorganizmus, az a felület és a kórokozó típusától is függ.

Acél kontra réz

2011-ben egy angol tanulmány több háztartási eszközön vett górcső alá influenzavírusokat. A szövet- és fafelületeken nagyjából 4-5 óráig, a billentyűzeteken, telefonokon viszont 8-9 óráig maradtak aktívak a kórokozók! Egy 2016-os kutatás viszont kiderítette: a rozsdamentes acélfelületeken ennél sokkal tovább, akár hét napig is fertőzőképes lehet a vírus... A State University of New Jersey vizsgálati eredményei azt is kimutatták, hogy a rézből készült tárgyak azonban nem kedveznek a terjedésének, kevesebb mint négy óráig voltak "életképesek" a kórokozók ezeken a felületeken.


A New England Journal of Medicine néhány hónapja a koronavírus fertőzőképességét vizsgálta meg különböző felületeken. A tanulmány szerint rézen maximum négy óráig, kartonpapíron viszont már 24 óráig, muanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár 72 óráig is "életben marad" a világjárványt okozó vírus. Persze a felületen túl számos más környezeti tényező, például a hőmérséklet is befolyásolja az élettartamát: szobahőmérsékleten tovább marad veszélyes, mint például egy átlagos mosásnak megfelelő, 40 Celsius-fokos környezetben. Általánosságban elmondható: a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom inaktiválja a kórokozót.

Otthonunk veszélyei

A lakás leginkább veszélyeztetett helyisége a konyha. Például a szalmonellát okozó mikroorganizmusok száraz felületen négy hétig is életképesek maradnak. Ezért fontos a munkalapot rendszeresen tisztítani. A pulton veszélyes lehet a mosogatószivacs is, célszerű hetente cserélni. A német Furtwagen Egyetem például bebizonyította: 1 négyzetcentiméternyi szivacson átlagosan 54 milliárd mikroorganizmus él. Otthonunk további kényes pontjai azok, melyeket minden családtag használ. A WC-ülőke, a csap, a kilincs, a távirányító egy-egy négyzetcentiméterén ezres nagyságrendben is lehetnek a baktériumok.

facebook-share Megosztás