Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A legtöbb nő napi rendszerességgel használ különféle sminktermékeket. Vajon lehetnek-e ezekben a szépítőszerekben olyan összetevők, amelyek veszélybe sodorják az egészségünket?

Az Environmental Working Group nevű amerikai környezetvédő szervezet felmérése szerint egy nő naponta átlagosan tizenkétféle kozmetikumot használ, ezeknek pedig másfélszáznál is több különféle összetevője lehet. Ezek között pedig sajnos károsak is megbújhatnak – akár a sminkszereinkben is. Vajon melyek azok az összetevők, amelyeket jobb volna kiiktatni a szépségrutinunkból?

 

Zsírkő (talkum)

Az áttetsző, fehér ásványt porrá őrölve a por állagú kozmetikumok nagyon széles körében használják. Alapanyaga lehet a púdereknek, pirosítóknak és szemfestékeknek – annak ellenére, hogy rákkeltő hatása miatt jelenleg is folynak perek kozmetikai óriáscégek ellen. A természetben ugyanis a zsírkő lelőhelyei nagyon gyakran azbesztlelőhelyek mellett találhatók, így a kitermelés során a zsírkő a bizonyítottan káros azbeszttel szennyeződhet. Az összetevők listáján Talc néven megtalálható összetevőt jobb elkerülni, szerencsére ma már egyre nagyobb a talkummentes sminktermékek választéka.

 

Csillámporok

A mesterséges csillámporok sajnos súlyosan károsítják a környezetet, növelve az egyébként is óriási mikroműanyag-szennyezést. A műanyag szemcséket alumíniummal teszik csillogóvá, amikor pedig lemossuk a sminkünket, belekerülnek a vízhálózatba, végső soron pedig az élővizekbe. Az összetevők listájában Polyethylene Terephtalate néven jegyzik őket.

Mesterséges színezékek és illatanyagok

Ezek a vegyi eredetű, gyakran akár több száz vegyületből álló összetevők az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthatnak ki. A pézsma alapú illatanyagok fejfájást, allergiás tüneteket okozhatnak, egyes színezékek esetében pedig a rákkeltő hatás gyanúja is felmerült már bizonyos kutatásokban.

 

Parabének

A methyl-, propyl-, butyl- vagy ethylparaben néven feltüntetett vegyületek olcsó és hatékony tartósítószerként kerülnek a kozmetikumokba. Ám több vizsgálat során felmerült annak lehetősége, hogy ezek az anyagok képesek utánozni az ösztrogén női nemi hormon hatását. Így, az ösztrogénreceptorokhoz kötődve különféle biokémiai folyamatokat válthatnak ki, például károsíthatják a hormonháztartást, de a rákkeltő hatás gyanúja is megjelent velük kapcsolatban. Az arra érzékenyeknél allergiás tünetek is jelentkezhetnek hatásukra.

 

Ásványi olajok

A benzingyártás melléktermékeként létrejövő ásványi olajok szintén a kozmetikumok és sminktermékek széles skálájában vannak jelen, hiszen használatuk rendkívül olcsó. Egyelőre kérdéses, hogy mennyire szívódnak fel a bőrben, ám az tény, hogy nehezen bomlanak le, így erősen terhelik a környezetet. Egyes vizsgálatok azonban az emberi szervezetben is kimutatták az ásványi olajokból származó szénhidrogének jelenlétét.

 

facebook-share Megosztás